Afgelopen zomer hebben we veel gebruik gemaakt van onze radar. We hadden de mogelijkheid om te upgraden naar de nieuwe B&G Halo 20+. Ondanks dat we de de B&G 4G al hadden merkten we een duidelijk verschil. En wellicht zijn we wat eigenwijs…. maar een radar vinden wij toch één van de meest belangrijke veiligheidsapparaten aan boord. Vaak ondergewaardeerd.
Maar de AIS (Automatic Identification System) dan? Een veel gestelde vraag van zeilers is dan ook:
AIS ? of Radar? Vele mensen vroegen ons dan ook naar onze ervaringen en waarom we zo blij zijn met een radar.
Het is simpel, tijdens mijn opleiding tot Master Commercial Yachting (STCW <500gt) werd al snel duidelijk waarom de radar zo belangrijk is.
Een radar ziet in principe actueel (bijna) alles!
Een radar ziet in principe de actuele situatie. Het is een antenne/ontvanger die ronddraait en een signaal uitzendt. Dat signaal reflecteert op een object, bijvoorbeeld een ander schip, waarna de ontvanger het weerkaatste signaal weer ontvangt. Hiermee kan men berekenen wat de afstand is van het andere object tot de radarantenne. Dit alles gaat supersnel zodat je eigenlijk een live situatie kunt zien.
De radartechnieken zijn de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Waar een radar ‘vroeger’ eerst moest opwarmen, veel stroom gebruikte (wat je op een zeilboot niet wilt) en lastig te interpreteren was, zijn de huidige radars meteen te gebruiken. Ze verbruiken ook veel minder stroom.
Bovendien is de techniek zo verbeterd dat je regenbuien kunt zien (zeg maar een soort buienradar) maar ook zwermen vogels (die zitten vaak weer boven vis, voor de vissers onder ons handig om te weten). Zelfs hebben wij onder goede condities kleine visstaakjes kunnen zien op de radar. En die staakjes zijn een nachtmerrie voor ons als zeilers, daar hangen vaak netten of een korf aan van vissers en die wil je niet in je schroef hebben!
De huidige radars berekenen de koers en de snelheid van een ander schip en kunnen dan weer bepalen of er een gevaar tot aanvaring dreigt. Kortom een serieus veiligheidsapparaat niet alleen bij mist/slecht zicht, maar ook tijdens nachtelijke tochten of buien een handig hulpmiddel. De B&G Halo 20+ die wij hebben ziet tot ca 36 nm (+/- 66km) en kan het typische radarbeeld over de zeekaart plaatsen. Hiermee wordt het al een stuk makkelijker om het radarbeeld te interpreteren.
En de AIS dan? Die ziet toch ook alle schepen?
Een AIS (Automatic Identification System) is in principe ook een zender/ontvanger. Deze zender geeft enkele gegevens door van het schip. Te weten, snelheid, GPS positie en afmetingen. Als je dan een ontvanger hebt dan kun je die gegevens zien op bijvoorbeeld je plotter(zeg maar de TomTom voor de boot). Of op een ander scherm.
Een aantal schepen moet deze AIS verplicht aan boord hebben. Denk bijvoorbeeld aan de professionele koopvaardijvaart, grote vissersschepen etc.
Dat is dan ook meteen het probleem, een aantal schepen….. Dus niet alle schepen…. Een AIS is niet verplicht voor jachten tot een bepaalde lengte, ook onze Aibo is niet verplicht een AIS te hebben. Bovendien moet een AIS van een andere boot wel aanstaan. Daarmee ben je dus afhankelijk van de andere gebruiker. Terwijl ik met een radar zelf kan bepalen of ik deze aan of uitzet, maar als ik de radar aanzet dan ziet deze andere schepen, daar kunnen die andere schepen weinig aan veranderen. Natuurlijk ziet een radar grote schepen beter dan bijvoorbeeld kleine. Maar de huidige technieken zijn echt veel beter dan voorheen.
Wat als je je schip wilt uitrusten, radar of AIS?
Deze vraag is lastig voor mij om te beantwoorden. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe je je boot wilt gebruiken. Wij hebben zowel radar als een AIS aan boord. Een ideale situatie vinden wij maar als wij zouden moeten kiezen dan zouden wij voor de radar gaan. Zeker als zeezeiler en ook omdat we nog wel eens in de nacht varen. Je budget is natuurlijk ook van invloed. Een AIS is goedkoper dan een radar.
Het is belangrijk als je een keuze moet maken dat je de voor en de nadelen van deze systemen weet en dat afzet tegen de veiligheid en het geplande gebruik.
kortom, informeer jezelf goed! en voor de niet bootjesmensen onder ons. Die weten nu een heel klein beetje meer over deze apparaten aan boord.